Kosthold

– 16 dager igjen –

Hvordan kostholdet mitt har vært i svangerskapet har jeg ikke skrevet så mye om. I første trimester er det ikke så mye jeg har å si fordi da spiste jeg jo nesten ikke. Jeg var rett og slett alt for dårlig. Da var det viktig at jeg gikk på kosttilskudd for gravide for å få i meg vitaminer. I første trimester er også da man bør være mest mulig forsiktig. Dere har sikkert hørt at det er flere matvarer man ikke skal spise som gravid. Blant annet spekemat og en rekke myke/ halvmyke oster. Listen er lang der! Kjøttpålegg var jeg veldig usikker på. Alt burde jo bli varmebehandlet hadde jeg hørt. I hele første trimester og langt ut i det andre var jeg ganske nazi på hva jeg spiste og fulgte disse punktene veldig nøye. Kostholdet mitt var veldig kjedelig og jeg spiste stort sett det samme. Vanligvis elsker jeg mat! Det var nokså trist og ikke kunne spise hva jeg virkelig hadde lyst på. Når jeg hadde kommet et godt stykke ut i det andre trimesteret syns jeg det var på tide med en forandring. Da hadde jeg kommet nokså langt ut i graviditeten at jeg syns selv at nå trengte jeg ikke å være så nazi mer. Det første jeg gjorde da var å: kjøpe ferskt brød og salami!! Åhh, det hadde jeg lengtet etter. Jeg skal love dere at DET smakte godt!! Da ble mannen i huset veldig lykkelig også. S ville ikke spise noe som kunne friste meg, så han har holdt seg unna alt jeg ikke har kunnet spise. 
Det er en bakterie som heter listeria som kan være i kjøttet (selv om det har blitt kokt/ varmebehandlet) og blitt satt kaldt. Risikoen er minst jo ferskere kjøttpålegget er, så vi passer alltid på datoen og at det er fra en stor leverandør (som Gilde). Nei-listen rundt sjømat er også veldig lang, men jeg har ikke tatt meg bryet om å se på hele en gang. Æsj, jeg missliker veldig sterkt sjømat! Når jeg kom i tredje trimester har jeg spist en annen ting jeg elsker, spekemat! Spekemat med potetsalat, åfyy *sikle*. Jeg var sikker på jeg hørte den halleluja-melodien når jeg tok første bit. Grunnen til at man ikke skal spise spekeskinke er fordi risikoen for fosteret ved toxoplasmoseinfeksjon er størst de første ukene av svangerskapet. Alt har en større risiko de første ukene, men jeg tenker -når man har kommet et godt stykke inn i graviditeten trenger man ikke å være så nazi mer. Så klart må man være forsiktig med holdbardatoen osv, men det får være måte på. Heldigvis er det mye på “nei-listen” som jeg ikke liker! Bestiller jeg f.eks biff ute, så sier jeg ifra om at jeg vil ha den godt stekt 🙂
Jeg får veldig ofte høre at jeg skal spise for to, men det er ikke sant. Det er ikke så mye ekstra man trenger. I første trimester trenger man kun en frukt ekstra om dagen. I andre trimester kan man hive på et ekstra mellommåltid og i tredje trimester, to mellommåltider. 

Uke 39 – det nærmer seg slutten

– 17 dager igjen –

God kveld! I dag har jeg hatt familie på besøk, hyggelig og ha noen barn i hus også! Jeg har faktisk hatt besøk hver dag denne uken. Jeg blir kjempe glad for å få besøk når mannen jobber så mye. Da blir jeg ikke så mye alene. Jeg er i permisjon nå og bare venter på at noe skal skje. Ellers har jeg begynt og se på serien Okkupert! Den tror jeg har falt i smak. En annen ting er at i dag har jeg gått inn i svangerskapsuke 39!! Nå nærmer det seg slutten! Det er masse bevegelser og jeg kjenner til og med press nedover til tider. Plis, jeg håper det er et tegn på at hun vil komme litt tidligere. Jeg er litt lei av å vente nå, hehe.   

(Jeg ser ut som en ball……)

Jeg, som 99% andre gravide med smarttelefon har en eller annen slags gravid-app. Jeg følger ivrig med hver uke, og denne uken står det:

Barnet: Barnets totale lengde er nå ca. 48-50 cm, og det veier ca 3.2 kg i starten av uken og ca 3.37 kg i slutten. Barnets fosterveske fornyes hver tredje time. Navlestrengen er omtrent like lang som barnet ditt. Barnet har mindre plass nå i slutten av graviditeten, noe som innebærer at bevegelsene blit litt annerledes, men ikke mindre hyppige av den grunn. Du skal kjenne liv i magen hver dag. Hvis du er bekymret for at barnet beveger seg mindre, må du kontakte helsevesenet umiddelbart, uansett tidspunkt på døgnet. Stol på magefølelsen.”

Mamma: Livmorhalsen modnes nå foran fødselen. Du kan føle deg tung, trøtt og ha kraftige kynnere. Du går kanskje ikke opp i vekt lengre, og noen går til og med ned de siste ukene før fødselen. Hvis du er engstelig, er det viktig at du tar opp dette med jordmor. Det er vanlig at søvnen blir forstyrret, så sørg for å hvile så ofte du kan.”

Vi har også en veldig fin bok hvor det står uke for uke oppdateringer for mor og far. Det leser vi høyt opp hver torsdag ♥

Mitt siste jordmorbesøk

Mitt siste jordmorbesøk var på mandag. De samme prøvene tas hver gang ? blodtrykk og urin. Alt så kjempe fint ut! Helt perfekt om jeg skal sitere henne. Det er musikk for mine ører og høre. Jordmoren min er så skjønn! Hun er så hyggelig og jeg kunne ikke vært mere heldig. Jeg har gått til andre jordmødre og leger, men fy søren jeg er glad jeg byttet! Det er godt å føle at man blir tatt vare på av jordmoren♥ Blodprosenten min var også bra. Hodet til babyen er festet helt fint og hun er ganske sikker på at jeg får en fin fødsel. Det er ingenting som tyder på at det skal oppstå komplikasjoner. DET er beroligende å høre.
Jeg må bare skryte litt mer av jordmoren min når jeg først er i gang. Hun bryr seg veldig masse om at jeg har det bra. Det virker som at det ikke er noe som er mer viktig! Vi snakker ikke kun om graviditet, fødsel og alt som hører innenfor den rammen. Vi snakker om alt mulig, private ting også. Akkurat spesifikt hva det er, blir litt for privat å trykke ned på bloggen! Hehe, men det viktigste er at jeg som snart kommende mor føler meg trygg hos jordmoren min ♥
 
Senere samme mandagen var jeg og S på omvisning på sykehuset. I starten av september møtte jeg en dame i klesbutikken som ga meg noen tips og råd. Jeg har forresten skrevet om henne i dette blogginnlegget. Vi har jo nesten samme termindato. Når vi skulle gå fra hverandre sa vi “da skal man ikke se bort i fra at vi ser hverandre snart igjen!”. Vi var begge på omvisningen samme dato! Hehe, kanskje jeg ser henne i barseltiden også? Hun virker iallefall veldig hyggelig:-)
Omvisningen startet med en powerpoint-presentasjon der vi fikk informasjon om alt fra parkering, fødestuer, barselopphold, mat og kantine osv. Deretter fikk vi enkelt sagt en omvisning rundt. Jeg krysser fingrene for at jeg får et nyoppusset familierom! Det kommer helt an på hva som er ledig. 

Denne tirsdagen var jeg og S på siste del av det foreldreforberedende kurset. Denne gangen var det to helsesøstre som ledet, og ikke jordmødrene. Det var mest snakking og vi så en film om amming. Masse ammesnakk! Av og til kunne jeg kjenne at øynene ble litt tunge og det ble litt gjesping. Ellers er det bra med informasjon vi får på slike kurs. 

Det har også blitt litt nytt i det siste som jeg tenker dere vil se! Det går mye i rosa, heheh det blir aldri nok rosa. Denne boken er mest til planlegging. Smått har jeg begynt å tenke på dåpen. På fremsiden står det “The beginning of something brilliant”. Passet veldig bra! De superduper-søte tøflene fikk jeg av venninna mi, Ronja♥ Var de ikke skjønne?!

Mamma var her på lørdag og vi ruslet rundt i gågaten. Det er et must å gå innom babybutikken nå om jeg først passerer. Se hva hun kjøpte til barnebarnet sitt (noe av det er kanskje valgt ut av meg… hehhe). Jeg fikk også endelig kjøpt nyfødtsetet jeg manglet til Stokke-badekaret vårt. 

Se på dette finefine fotoalbummet! Det har plass til mange bilder, så er det linjer ved siden av hvor det er plass til å skrive. Jeg og S var i dåp søndagen som var og vi var tidligere på leting etter dåpsgave. Da snublet vi over dette albumet som jeg klarte å rive med meg. Hehe! 

Answers

♥ Er du fortsatt venninne med Anh?
Jeg og Anh har vært bestevenninner i snart 16 år. SELVFØLGELIG er vi like gode venner. Det er bare at vi ikke har sett så veldig mye til hverandre nå i det siste. I denne graviditeten har formen min vært helt elendig som dere vet. Det er først nå den er bra. Jeg var ikke så ivrig på å møte folk når jeg var så kvalm som jeg var. Toalett var jeg avhengig av og ha i nærheten hele tiden. Vi har snakket på telefon veldig ofte, flere ganger i uken. Med “snakket” mener jeg at vi gjorde, og ikke gjør lengre. Hvorfor? JO, nå skal jeg fortelle dere hvor spontan bestevenninna mi er. Herlighet hun er nesten like ille som jeg var før. 
Det er ikke mange ukene siden hun ringte meg og var smålei seg og hadde dårlig samvittighet. Samtidig som hun var glad. Hun fortalte meg at hun skulle flytte til Hellas -et tilbud hun hadde fått samme dag og takket ja til med en gang. Hun fortalte meg hun skulle være borte i ca 1 år. Jeg ble kjempe glad på hennes vegne! Tenk noe så spennende. Hun skal så klart jobbe der. “Når flytter du”, spurte jeg. “Om… to dager”, fikk jeg som svar tilbake. HÆ?! Det var veldig uforventet. Jeg vet hun trives så godt på eventyret hun er på nå, og det er det viktigste. 

♥ Hva er det beste/værste med å være gravid?
Værste: 
– Kvalmen. Den kommer øverst på listen hos meg! Den største plagen disse månedene har definitivt vært denne stygge kvalmen. 
– Hyppige toalettbesøk. Jeg er såå lei av våkne mange ganger fordi jeg må tisse, IGJEN. Selv om jeg ikke sliter så mye med kvalmen mer, bør jeg alltid ha en do i nærheten. 
– Trøtthet. Jeg har perioder hvor det ikke er så ille, men når den først treffer så blir jeg skikkelig sliten og trøtt. 
– Ventetiden…. Frøken utolmodig her vil ha jenta si NÅ! Kun 18 dager igjen, men av og til kan det virke litt lenge også. 
– Man puster og peser som en hval. 
– Nå helt på slutten kjenner jeg det er veldig trangt. Jeg føler ikke jeg får puste ordentlig, spesielt når jeg er ute blant folk og prøver å sitte pent. 
– Halsbrann på kvelden når jeg er klar til å legge meg. 
– Bekymringer. Det er forferdelig og måtte gå og bekymre seg. Heldigvis har jeg alltid noen jeg kan ringe.

Beste:
– Tanken på at du bærer et liv inni deg. Et liv som jeg og kjæresten min har skapt og skal være med oss resten av livet ♥
– Man trenger ikke å bekymre seg for å se tykk ut. Det er meningen du skal være tykk! 
– Spark og bevegelser. Ååh trenger jeg å si mer om det?
– Følge med på at magen vokser. Det var veldig spennende fra uke 30. Da voks den fort!
– Tryggheten. Når S legger hånden sin på magen min. Alt føles så riktig, trygt og godt. 
– Stelle i stand. Jeg elsker å ordne og styre med babyting, omså det bare er å vaske de fine, søte, små klærne. 
– Forventninger til hvordan det blir.
(Det er nok mye mer jeg kunne tatt med på disse listene, men som jeg ikke kommer på akkurat nå…)

♥ Hva jobber kjæresten din som?
Han er lærer. Han legger så mye tid og energi i jobben sin, og gjør den så bra! Elevene hans er heldige! (*Stolt kjæreste her!*)

 

♥ Skal du fortsette å blogge når den lille kommer?
Dere kan nok ikke regne med at jeg oppdaterer bloggen de første ukene hun har kommet. Da har jeg andre ting å drive med♥ Ikke minst, lære! Blir jeg plutselig borte i en lengre periode, så vet dere hvorfor! Hehe. Dere må gjerne følge meg på instragram @caroiiz ,der kommer jeg nok til å gi lyd fra meg:-) Når ting begynner å gå seg til og vi er hjemme hele dagen alene. Hun sover (forhåpentligvis) en del og da tenker jeg det kan bli gøy å skrive litt blogg av og til! 

♥ Har du mistet kontakt med venninner etter at du fortalte om graviditeten?
Nei. Jeg har såpass til venninner at de vil ikke kutte kontakt fordi jeg ble gravid. De ble så klart kjempe glade alle mann, men så klart sjokkerte! 

♥ Gruver du deg til fødselen?
Du… vet du hva? Nå er jeg så utolmodig og klar at jeg gleder meg mer enn jeg gruer meg! Jeg sitter og venter på at det skal skje noe. Litt dumt det også, fordi tiden stopper jo opp. 

♥ Var det noen som reagerte “negativt” når de fikk vite om graviditeten din, med tanke på hvor ung du er?
Nei. Jeg er veldig heldig med hvilke mennesker jeg har rundt meg. Det er jo en sjokkerende nyhet og de fleste ble overrasket. Jeg har ikke fått noen kommentarer om det med alderen min. Det de fleste i min familie ble sjokkert over var at JEG var gravid. Jeg har sagt i mine tidligere ungdomsdager at jeg ikke vil ha barn og det ikke er noe for meg. Flere år, gjentatte ganger. Jeg lurer på om jeg ikke har skrevet det på bloggen også? Hehhe uffda jeg håper ikke det. Såå jeg krysset fingrene for at ingen kom til å ta opp det jeg hadde sagt, men der tok jeg feil! 
Nå i dag er det så klart helt annerledes. Alt endret seg da jeg for første gang så et lite hjerte banke når jeg var på ultralyd. Da trillet det noen tårer og jeg ble helt forelsket. 

♥ Hva tenker du å få barn nå, når du ikke har utdanning enda?
Jeg tenker at det aldri er for sent og ta seg en utdanning. Så klart hadde det beste vært og hatt den biten der i boks før man får barn. Slik ble det altså ikke, så da får man pent ta det litt senere 🙂

Idyllisk

Disse idylliske bildene tok vi i hagen min tidligere i dag♥ Høsten altså, den er så fin!

Borghild vet jammen hvordan hun skal gjøre sin gravide bestevenninne lykkelig! I dag kom hun fra jobb og til meg først med julebrus og sjokolade. Årets første julebrus! Jeg er av de som tenker at man må drikke så mye julebrus man kan så lenge de er i butikkene. Det er min grunn til at jeg begynner å drikke den så tidlig som i oktober! Senere kom moren til B med oreokake! B har altså stått opp kl 06 i dag for å bake kake til oss før hun skulle på jobb. På kvelden tok B med sin familie, og jeg tok med min, så dro vi og spiste et herlig måltid på kinarestauranten. Brettspill og Top Model har også stått på kveldsprogrammet ♥

Oppdatering av svangerskapsuke 38

Termin: 8. november 2015

På vei: 38 uker (37+1)

Igjen til termin: 23 dager.

Kjønn: Jente

Navn: Dessverre har vi ikke kommet noe lengre med den biten der. Det er tre navn vi har tenkt på som jeg også skrev i den forrige oppdateringen (her). Fra min side slik det ser ut nå, er det to av de tre navnene jeg syns er aktuelle. Det er så viktig å finne et navn vi begge liker! Uff, det er så vanskelig. Hun skal tross alt ha det hele livet! 

Trimester: Tredje og siste.

Bevegelser: Full dans om dagen! Etter vi kom hjem fra sykehuset midt på natten (les her), så har det gått i ett kjør. Hun har vært veldig aktiv nå i det siste. Jeg vet ikke hva hun driver med, men det må være en form for dans, fotball og kung fu! 

Siste innkjøp: Et nyydelig babyfotoalbum!  

Utålmodig: JA. Jeg vil ha henne NÅ. Alle indre organer er ferdigutviklet, så nå kan hun få lov til å komme. Jeg er iallefall klar. 

Vektøkning: Akkurat 10 kg blank! 

Strekkmerker: Jeg har ikke fått noe mer av det. Ingenting som jeg ser selv, så jeg bryr meg meget lite. Jeg har jo litt på siden som går bak ryggen, men da må jeg vri og snu på meg i speilet for å se det. Jeg har ikke opplevd noe kløe heller, så det plager meg ikke:-D

Hevelser og vann i kroppen: Nei, det har jeg fortsatt ikke fått. Jeg har kommet så langt nå, så jeg tror ikke jeg kommer til å få det heller. Meen.. aldri si aldri! 

Humør: Humøret mitt er veldig bra. Jeg blir ikke så fort sint og irritert mer, syns JEG SELV da. Hahha, kanskje du får et annet svar om du spør S eller bestevenninna mi. Så lenge jeg har noe å drive med eller selskap, så har jeg det såå bra. Når jeg er masse alene kan det fort bli ensomt til meg. Jeg gleder meg så til og få en liten jente som kommer til å trenge meg hele tiden♥ Ikke minst, gleder jeg meg til å bli kvitt noen graviditetshormoner.    

Hodet festet: Ja! Det fikk jeg bekreftet av jordmor for akkurat 10 dager siden. Noen dager senere fikk jeg også se det på ultralyd. Når jeg tenker meg om, har hun ligget med hodet festet en god stund nå. 

Kynnere: Jeg passer på og ikke gå for langt eller fort nå. Det fikk jeg lære av Tr.Heim-turen vår, hehe. Med Leo går vi heller mange, men korte turer om dagen. Det funker veldig bra. 

Cravings: Fortsatt Ideal flatbrød! 

Plager: Nattesøvnen min er plaget. Plutselig midt på natten kan jeg våkne av et stort og kraftig spark. Det stopper ikke der, da skal hun begynne å danse litt. Hehe. Hun er altså nokså aktiv om natten også. Hun begynner jo å bli så stor nå at hun presser enda mer på blæra mi… som resulterer til flere dobesøk om natten. 

Fødebagen: Helt klar nå!! Eneste er frukt og drikkevarer jeg ikke aner når jeg skal kjøpe inn. 

Indisk suppe

4 porsjoner ♥

Ingredienser:
3 gulerøtter, 2 ss frisk ingefær, 1 rød chili, 1 potet, 1 løk, 3 båter hvitløk, 2 ss smør, 1 ss karri, 3 dl fløte, 2 l vann, 1/2 ts malt hvit pepper, 1 ts salt, 1 kyllingbuljong, 800g kyllingfilet.

Slik gjør du:
1. Rasp opp alle grønnsaker. Legg det til sides enn så lenge.
2. Skjær opp kyllingen i små biter. Stek kyllingen i en stekepanne til den er medium stekt. Strø på litt salt for å få litt smak.
3. Finn frem en stor kaserolle og smelt smør på medium varme. 
4. Ta først oppi løk og hvitløk og rør sammen. 
5. Tilsett deretter gulerøttene, chili og resten av grønnsakene. 
6. Hell oppi pepper, karri, salt og rør alt sammen.
7. Tilsett vann, fløte og kast oppi buljongen. Kok på en litt høyere varme.
8. Mens det koker har du oppi kyllingen og rør sammen. La det hele koke i ca 10 min. 

Server gjerne med friske rundstykker! Du kan også pynte til med frisk koriander, men det er det ingen av oss som liker, så den ble enkelt og greit sløyfet! Håper det smaker:-)

Folk bryr seg

– 24 dager igjen –

Før jeg legger meg, tenkte jeg egentlig bare å gi noen ord til alle snille mennesker der ute. Til folk som bryr seg. Aldri i mitt liv har jeg fått så mye oppmerksomhet som nå, folk som vil hjelpe. Selv med den minste ting. Jeg blir noen ganger litt flau og kan rødme litt, fordi jeg ikke er vant til at folk vil hjelpe meg så mye. Så blir jeg rørt, glad og ikke minst -såå takknemlig også!♥ 

I dag reiste jeg hjem til Gudbrandsdalen som tok meg en kort togtur på 1t. Greit og ta seg en siste tur før det blir alt for nærme termin. Jeg har tenkt til å være borte i et par dager og har selvfølgelig dratt med den største kofferten min. Hehe typisk meg. 
Denne digre kofferten jeg har tatt med er ikke noe særlig tung, men den ser stor og tung ut! At jeg, som er 9 måneder gravid nå, skal trille med meg den, syns visst folk er helt uakseptabelt. Det var ikke måte på hvor hyggelig og hjelpsomme folk var! Et par ville trille kofferten min hele oppoverbakken til togstasjonen, nærmere sagt platformen jeg skulle til. En ivrig fotballsupporter løftet kofferten min opp trappetrinnene til toget, og fulgte med til plassen jeg skulle sitte. Han tok også ansvar for å finne en plass han kunne sette kofferten min. Hehe, han kom med kommentarer som “Err’u gæern eller?! Kofferten er jo til og med større enn deg!”. Ved siden og rundt meg ble det sittende noen flyktninger. To av dem løftet ned kofferten min fra hyllen når jeg skulle av og fulgte meg til utgangsdøra. De var ikke noe spesielt flinke i engelsk, men han ene sa før jeg skulle av “My biggest wish is that your baby will be healty and fine”. Når jeg skulle til å gå ut av toget, ser jeg noen nærmest komme løpende fra cafén. Kun for å løfte kofferten ned de to trappetrinnene som går ut av toget for meg. Og fra der ble jeg møtt av stefaren min som tok kofferten resten! 
Herlighet… jeg har aldri opplevd noe lignende! Dette var virkelig spesielt og jeg er så takknemlig. Neste gang, om det blir, skal jeg ikke ha noe stor bagasje med meg. Hehe! Er det noen som har sett på Hvem bryr seg? Jeg håper de kan lage en episode med en lignende situasjon som denne, og se hvor mange som hadde stoppet og hjulpet høygravide. DET tror jeg er mange! 


Så vil jeg bare si -tusen hjertelig takk for at du bryr deg ♥

Tre ting jeg liker

– 25 dager igjen –

Tre ting jeg liker: Leo, høst og så klart…. babymagen min ♥

Jeg tenkte og fortelle dere om det foreldreforberedende kurset jeg og S var på. Det varte i 2 timer. Jeg angret meg bittelitt med en gang jordmoren fortalte at vi skulle ha med oss en pute hver. Hva i alle dager tenkte jeg? Skulle vi gjøre noen skikkelig kleine øvelser? Slik som man ser på film. Jepp, det var det. Jeg angrer så klart ikke at jeg dro på kurset. Vi skal tilbake neste tirsdag for siste del. Det var interessant og lærerikt. Jeg møtte en dame med samme termindato som meg (8.nov), det var gøy! Kan ikke se bort i fra at vi treffes på barsel da:-D 
Først ble vi møtt av jordmødrene i inngangen hvor kurset var. Deretter skulle alle par hilse på hverandre og stelle seg i rekkefølge etter termin. Vi så en film i 40 minutter om fødsel og fikk vite når vi burde ringe fødeavdelingen og info rundt det. Etterpå delte vi oss i to grupper og da var det alt fra pusteøvelser, massasje av partner, prating om bedøvelser osv. Bittelitt kleint. Hehe, men vi kom oss gjennom det også. På slutten var det min favorittøvelse hvor vi fikk bruk for puten. Alle par fikk en matte hver hvor vi skulle legge oss ned med partneren og slappe helt av. Mens vi lå der snakket jordmoren om… ro i sjelen tror jeg? Jeg fikk det ikke helt med meg fordi jeg ble så avslappet og duppet av litt. Hehhe!