retusjering av reklame

Dere alle har helt sikkert bladd i motemagasin og drømt om den perfekte modellkroppen. Selv har jeg gjort det. Det trenger nødvendigvis ikke å være motemagasin, men ALT dere kan se i av reklame. Retusjering er noe alle de norske bladene driver med, men i mindre grad enn i USA. Du bør ha en ting i bakhodet: ingen av kroppene og ansiktene er ekte. De kroppene som millioner av unge jenter ønsker seg er kun en illusjon. Hundre prosent av alle coverbilder, promobilder, motebilder. Rett og slett alle bilder du ser av kjendiser og modeller i motebladene er blitt manipulert.

FØR OG ETTER: Eva Longoria har fått større byste, smalere midje og en rumpeløft.

Ikke nok med at rynker, porer og andre skavanker blir fjernet, pupper blir gjort større, rumper får en løft og ben blir gjort lenger. I tillegg blir både bilringer fjernet og mager gjort glatte og tynne. Photoshopping kan virkelig gå alt for langt i reklameverden. I en reklamekampanje med supermodellen Filippa Hamilton var den tynne modellen blitt retusjert slik at hodet var bredere enn midjen. 

Huden til Beyoncé var tydelig lysere på bildene til reklamekampanjen enn det den er i virkeligheten. Likevel gikk LOréal ut og nektet for at de hadde lysnet hudfargen hennes. Til venstre ser du Beyoncé i L’Oréal reklamen, til høyre et bilde av henne fra MTV MUsic Award

FØR OG ETTER: Nicollette Sheridan ser yngre og freshere ut på det retusjerte bildet til høyre. Det til venstre er det originale.

En av tre jenter oppgir at de får dårligere selvbilde av å se på reklame for mote. Dårlig selvtillit gir et stort psykisk press, og kan være skadelig for helsen til unge jenter. I tillegg fører dette til et slanke- og skjønnhetspress. En tredjedel av norske trettenåringer ønsker å gå ned i vekt pga all denne retusjeringen. Slik var det ikke når jeg var 13 år. Her er et klart og tydelig bevis at mediene tar verden med storm! Det kan selvfølgelig være positivt selvfølgelig, men det er en stor bakdel.

Hva er da vitsen med å retusjere alle disse bildene? Jo, svaret er så enkelt som bare det. Penger. Klesgigantene i Norge tjener seg også rike på dette. Nedenfor er det  presentert tallene på overskuddet til ulike kleskjeder som har avdelinger i Norge. Dette er altså de pengene de sitter igjen med når de har betalt skatt, lønn og andre utgifter. Flere millioner på å gi mennesker dårlig selvtillit og i verste fall spisefprstyrrelser.

 På denne videoen kan dere se hvordan en kropp kan totalforandres.

Britney Spears har allerede gått i spissen for å hindre retusjering av bilder. Retusjerte reklamekampanjer har skapt stor debatt etter at Dove gikk ut med en reklamefilm som viste hvordan retusjeringen av reklamebilder foregår. Ved å gjøre en helt normal kvinne til supermodell ved hjelp av noen enkle tastetrykk på photoshop, viste de at menneskene, slik vi ser de på bilder og video, ikke nødvendigvis er plettfrie. Dette var også superstjernen Britney Spears et bevis på, da hun frivillig publiserte de uretusjerte bildene.

Modige Britney Spears valgte å publisere de uretusjerte bildene fra kampanjen for klesmerket Candie’s.

Reklameverden har en ENORM stor makt, og jeg skulle virkelig ønsket at de hadde brukt den med fornuft. Hva mener du om dette?

Kilder jeg har brukt kan du finne: HER, HER, HERHER og HER.

12 kommentarer
  1. Man ser at mange jenter er finnere enn ekte modeler. men døkk jenter har fått et bilde i hugu av at døkk er for feite…. Døkk må se døkk i speila og samenligne vedde på at 80% av dere er penare en mange av de modelene her….

  2. Det er helt vilt at de retusjerer så mye! Du sier det jo selv, at reklamer har utrolig stor makt, så man burde jo prøve å få det mer naturlig? Hvertfall siden mange tror at det er slik man skal se ut, noe som er urealistisk 🙂

  3. Jeg er med i organisasjonen Ungdom Mot Retusjering, og det er definitivt mye reklame som ødelegger selvbildet til ungdom. Fokuset på skjønnhet og perfeksjon har gått helt av hengslene.

  4. Det er greit nok med litt redigering, og med det så mener jeg sånn som vi gjør på bloggene våres. Ikke photoshop. Det kan sikkert være utrolig gøy å bare gjør det for å prøve, men så er det jo mange som missbruker photoshop også. Hvis du har sett det `innlegget´ på Messenger, der det er bilder av folk som har blitt photoshopa UTROLIG MYE OG STYGT, OG IKKE MINST UNATURLIG. De mister jo bein, får sjiraff hals, flekker på kroppen som ikke er blitt `fargelagt´ og så har de kroppløse hender på skuldrene sine !?..
   Nei uff, det er ikke bra hvis mann overdriver med sånt! Og spesielt ikke hvis mann påvirker andre personer for problemer.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg